Ebeveynleri telaşlandıran durumlardan birisi de çocuklarda nedensiz görülen burun kanamalarıdır. Herhangi bir hastalık olmadan ortaya çıkan bu durum doğal olarak ebeveynlerde panik yaratır.
Nedenleri Nelerdir?
Burun boşluğunun girişinde, burunun 2 deliğini birbirinden ayıran orta bölmedeki kıkırdak yapının üzerindeki mukoza örtüsünün içinde kılcal damarlar özel bir bölgede toplanırlar. Çocuklarda en sık görülen burun kanamaları bu bölgeye ait olanlardır. Çoğu kanama, buradaki kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur.Kanama genel olarak kısa sürer ve çoğu zaman burun kanatlarına bastırmakla ya da kendiliğinden durur.Kanamaya neden olan durumları şöyle sıralayabiliriz;
Burun üzerine düşme, çarpma, burun içi iltihapları, sinüzit, burun karıştırma, üst solunum yolu enfeksiyonları, bazen allerjik durumlar, burun içerisinde kuruma ve kabuklanma.
Nasıl Tedavi Edilir?
Burun kanamaları çocuk ve aileyi telaşlandıran bir durumdur. Öncelikle sakin olarak burun içerisi pıhtı kalmayacak şekilde soğuk su ile iyice temizlenmelidir. Bu arada baş hafif öne eğilerek burun kanatlarına dıştan parmakla 3-4 dakika bastırılarak kanamanın durması sağlanır. Daha sonra olası nedenleri araştırmak ve tedavi sürecini yönlendirmek üzere bir KBB uzmanına başvurmakta yarar vardır.
Burun içerisinde basit kılcal damar çatlamalarına ait kanamalar ya kimyasal solusyon ve ajanlarla, ya da koter dediğimiz radyofrekans ve elektriksel yöntemlerle kontrol altına alınır. İşlem sonrası antibiyotikli yumuşatıcı krem ve damlalarla bölgenin kabuklanmadan hızlı iyileşmesi sağlanır. Çok nadiren burunun arka kısımlarından olan ve durdurulamayan burun kanamalarında anestezi altında muayene ve yakma işlemi gerekebilir.
Basit burun kanamalarında kanama yeri görülüyorsa herhangi bir test yapılmasına gerek olmaz ve kanamaların çoğu bu şekildedir. Daha şiddetli ve durdurulamayan burun kanamalarında, kan pıhtılaşmasını etkileyen hastalıklardan, burun ve etrafındaki oluşumların anatomik bozukluk ve iltihabi hastalıklarına kadar her şey kan tetkikleri ve radyolojik incelemelerle araştırılmalıdır.