Östaki borusu balon genişletilmesi (dilatasyonu)
Östaki borusu, orta kulağı (kulak zarının arkasındaki boşluk) burnun arkasındaki boşluğa bağlayan dar ve tüp şeklinde bir oluşumdur. Östaki tüpünün 3 ana işlevi; orta kulağı havalandırmak, orta kulağı hastalıklardan korumak ve salgıların orta kulaktan uzaklaşmasına yardımcı olmaktır.
Östaki borusu normalde kapalıdır, ancak esnediğimizde, yuttuğumuzda veya çiğnediğimizde açılır, bu da havanın orta kulağa girmesine ve mukusun dışarı doğru akmasına olanak sağlar. Bu durum , kulak zarının her iki tarafındaki hava basıncını eşitler ve orta kulağı mukus ve diğer salgılardan uzak tutar. Ayrıca duymamız için gerekli olan kulak zarının titreşmesine de yardımcı olur.
Östaki borusu disfonksiyonu (EBD), kulakta dolgunluk, basınç hissi, kulak ağrısı ve işitme azlığı gibi semptomlara neden olabilir. Daha ciddi vakalarda, çökmüş bir kulak zarına (timpanik membran retraksiyonu), kulak zarının arkasında kalıcı sıvıya veya tekrarlayan orta kulak iltihaplarına yol açabilir. Yakın zamana kadar, kronik EBD tedavisinde , ilaçlar veya kulak zarına tüp takılması tedavileri yapılıyordu. Östaki tüpü balon dilatasyonu (ETBD), kısa bir genel anestezi altında gerçekleştirilebilen basit, hızlı, düşük riskli bir işlemdir.
Ameliyattan Önce Yapılması Gerekenler
Aksi belirtilmedikçe , ameliyattan iki hafta önce tüm kan sulandırıcı ilaçlar(aspirin, kumadin vb) kesilmelidir. Ameliyat tarihinden en az 3 hafta önce sigaranın kesilmesi, mümkün değilse en aza indilimesi önerilir.
Ameliyattan önceki 5 gün içinde nezle, grip vb. enfeksiyonlar olur veya ateş yükselirse mutlaka hekim haberdar edilmelidir. Bu tür durumlar anestezi ve ameliyat sonrası riskleri artırabilir.
Kanama riski ve diğer genel anesteziyi etkileyebilecek durumları tespit etmek için ayrıntılı kan tetkikleri yapılmalıdır.
Ameliyat Sırasında Ne Beklemeli?
Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve genellikle bir saatten daha az bir sürede sonuçlanır.
Ameliyat sırasında burun içinde endoskop adı verilen ışıklı küçük bir tüp sokulur. Daha sonra burundan östaki tüplerinin boşalacağı yere küçük bir kateter geçirilir. Kateterden küçük bir balon geçirilir. Balon daha sonra östaki borusunun ağzına dikkatlice sokulur ve iki dakika şişirilir. Daha sonra balon söndürülür ve çıkarılır. Semptomların durumuna göre tüplerden birisi ya da ikisine birden uygulanabilir. Ameliyat sonrası genellikle hastanede gece yatışı olmaz, aynı gün eve gidilebilir.
Östaki tüpü balon dilatasyonundan sonra 1 hafta kulakları yüksek basınçtan korumaya özen gösterilmelidir.
İşlemden sonra rahatsızlık genellikle minimum düzeydedir. Az miktarda burun kanaması olabilir, nadiren ağrı kesici ihtiyaç duyulur.
Birkaç gün boyunca boğaz ağrısı beklenebilir.
Kanamayı ve ameliyat sonrası görülebilecek rahatsızlıkları önlemek için ameliyat sonraki 1-2 hafta boyunca her türlü yorucu aktiviteden, egzersizden, aşırı yük kaldırmaktan, fazla eğilmekten veya ıkınmaktan kaçınmakta yarar vardır. Bazen hekimin önerisi ile, burun ve genizi rahatlatıcı, ödemi giderici burun damlaları kullanmakta yarar vardır,
Ağrı için genellikle kanama olasılığını artırmayan. Hekimin önerdiği hafif ağrı kesiciler yeterlidir.
Ameliyatın riskleri nelerdir?
Bu ameliyatın beklenen çok ciddi riskleri yoktur.
Kanama: Ameliyattan sonra hafif bir burun kanaması görülebilir. Önemli ve muhtemelen yaşamı tehdit eden kanamaya neden olabilecek karotid arterin (şah damarı) yaralanma riski son derece nadirdir.
Enfeksiyon: Ameliyattan sonra kulak enfeksiyonuna çok az rastlanır.
Östaki borusuna travma: Mukozada hafif travma meydana gelebilir. Çoğu kendiliğinden iyileşir.
EBD’nin aşırı düzeltilmesi: Bu, kronik olarak açık bir östakiye (patulous EB) yol açabilir, bu da kulakta nefes alma sırasında sesin yankılanması ve rahatsız edici bir sese neden olabilir.
İlk işlemin başarısız olma durumunda çok nadiren 2. bir işleme ihtiyaç duyulabilir ya da kulak zarına tüp yerleştirilmesi gerekebilir.